Ako sa zbaviť dredov a čo na ne hovorí spoločnosť?

umelecký archív @ivetar.s_blog

Povedzme si to narovinu: dredy výstredný účes. Je úplne jedno, či ich máte krátke alebo dlhé, jednofarebné alebo viacfarebné. Pre mnohých ľudí okolo nie je podstatné, akej dĺžky alebo farby sú vaše dredy, ale to, že ich máte.
Jedna vec, ktorá degraduje ľudí s dredami viac, ako iba to, že ich majú je rozhodne to, ak ich nemajú upravené, majú ich špinavé alebo strapaté.
S dredami je skrátka život iný. A ak nie ste pripravení na neobvyklú pozornosť a odpovede na otázky typu: "Môžem si "to" chytiť? Ako to umývaš?" alebo aj katastrofická otázka, ktorú som dostala od jedného úchyla na autobusovej zástavke: "Môžem ti ovoňať vlasy?", odporúčam vám dvakrát si rozmyslieť, či si vyberiete tento účes. Nielen tieto, ale aj mnohé ďalšie otázky množstvo ľudí privádzajú k radikálnemu riešeniu - a tým je zbavenie sa dredov.
Dnes si povieme o tom, aké reakcie na dredy očakávať od okolia aj o tom, ako sa ich zbaviť v prípade, že ich budete chcieť opäť zmeniť na vlasy, na ktoré budete potrebovať starý známy hrebeň.

°° Život s dredami

Začína to často prezeraním fotiek a videí dredatých ľudí, ktorým závidíte ich účes. Osobne som pohľad na dredy vždy vnímala ako niečo fascinujúce. Patrila som a patrím k tým ľuďom, ktorí si radi sadajú v autobuse za človeka s dredami - lebo pohľad na tento účes zozadu zbožňujem.

Prvýkrát som zaregistrovala dredy v klipe pesničky Freestyler od skupiny Bomfunk MC. Rovnako, ako samotnú pesničku, aj hlavnú postavu - chalana menom Marlo Snellman - pozná snáď celý svet. Mala som 8 rokov a bola som jeho vlasmi ohúrená. Pravdepodobne mi v tom čase vôbec nenapadlo, že aj ja sa stanem hrdou nositeľkou dredov.

Od doby, kedy som sa stretla s týmto účesom po prvýkrát ubehlo už takmer 24 rokov a ja mám dredy na hlave už desiaty rok. Za ten čas som si vypočula komentáre, voči ktorým som sa časom obrnila. Uvedomila som si totiž, že nemá význam vysvetľovať niečo ľuďom, ktorí považujú za krásne niečo iné alebo tým, ktorí doma nemajú zrkadlo ;-). Spokojnosť s mojim účesom pretrváva a nemám dôvod ho meniť iba kvôli ľuďom, ktorí mi dávajú (niekedy zbytočne hlasno) najavo, že sa im to napáči.

To som však ja. Nie každý je pripravený na to, že okolie nebude zdieľať jeho nadšenie. Ja som sa stretala s negatívnymi reakciami všeobecne na celkové zmeny zovňajšku, ktoré som podstupovala - či už od niektorých členov mojej rodiny alebo širšieho okolia. Nikdy ma to však neodradilo, pretože väčšina toho, čo na sebe nosím, bolo v mojich predstavách a túžbach veľmi dlhú dobu. Takže to, že nad tým niekto prektúcal očami som naozaj nepovažovala za dôvod prehodnocovať moje rozhodnutia.

Okolie a rodina sa väčšinou s rozhodnutím jednotlivca - zmeniť svoj každodenný účes takýmto radikálnym spôsobom - nestotožňuje. Je jedno, či im vysvetľujete históriu alebo ukazujete fotky krásnych fotiek dredatých účesov z internetu. Vaše "krásne vlásky sa predsa nebudú ničiť nejakým pochlpením", "nikde ťa nezoberú do roboty", "ako sa na to budú pozerať v škole?" a tak ďalej a tak ďalej..

Tento článok však nebude o tom, ako presvedčiť rodičov aby svojim potomkom dovolili dready. Mám už prežitý nejaký ten rok na to, aby som si uvedomovala, prečo rodina väčšinou nechce o tom, aby ste mali na hlave tento účes, ani počuť.

Úprimne, život s dreadmi nie je jednoduchý. Hlavne nie zo začiatku a vtedy, keď žijete v bubline ľudí, ktorí vášmu rozhodnutiu nerozumejú alebo ho úplne odsudzujú. S takýmito situáciami sa nemusíte potýkať iba v okruhu blízkych ľudí, ale aj v škole, v práci, ale aj kdekoľvek na ulici alebo v autobuse.

Treba sa pripraviť na otázky nie iba od ľudí, ktorých úprimne zaujíma účes, ktorý máte na hlave, ale aj od takých, ktorí majú milión otázok a hľadajú vo vašich odpovediach aj najmenšiu skulinku, aby vás mohli vysmiať, potopiť a predovšetkým uraziť. S týmito jedincami je debata úplne zbytočná. Ako som už písala, treba si dobre premyslieť, či s týmto účesom nebudete napríklad v práci (ale hlavne v škole) odsudzovaní a ako sa s tým budete vedieť vysporiadať. Dredy sú účes, ktorý je skrátky iný a púta pozornosť.

Ja mám dready druhý raz v živote. Prvýkrát som ich mala, keď sme sa spoločne s mojimi kamarátkami počas strednej školy rozhodli, že skúsime spraviť dready na mojej hlave. No a druhý krát, keď som sa pre tento účes rozhodla, mala som stabilné zamestnanie a posledné, čo môjho zamestnávateľa toho času zaujímalo bolo to, čo mám na hlave.

17-ročná dredatá Iveta

K tejto mojej histórii dredov musím dodať to, že škola, ktorú som vyštudovala, bola Umelecká škola, a práca, v ktorej som pracovala 7 rokov (aj keď som prešla viacerými dobrými pozíciami), bola v sklade. Na ani jednom z týchto miest som nemala vyslovene "problém" s mojim účesom. Jediná chvíľa, kedy som riešila môj účes bol, keď mi v práci ponúkli pozíciu nadriadenej a podmienkou bolo, aby som sa ostríhala. Neurobila som to a zostala som na pozícii, kde som v tom čase beztak zarábala takmer 3x viac v porovnaní s platom na ponúkanom mieste. Okrem toho, vedela som, že prácu, v ktorej by moje vlasy mali byť problémom, vykonávať nechcem.

Neskôr som pracovala v Anglicku a tam sa nad mojím účesom (a celkovým výzorom) nikto nepozastavoval. Úprimne, na ulici boli oveľa vďačnejšie ‘objekty’ ako ja a nikto sa neobťažoval otáčať sa po mne alebo pokrikovať, ako sa mi niekoľkokrát stalo v mojej rodnej krajine.

Úprimne, bolo to veľmi oslobodzujúce. Počas dvoch rokov môjho pobytu v UK som sa stretla s jedným jediným negatívnym názorom. Bol to človek ktorý na mňa niekoľko týždňov zazeral a potom za mnou v práci prišiel s otázkou prečo mám na hlave dredy, keď dredy sú výsadou černochov a černošiek a ja nemám právo mať ich na hlave.

Reakcia na túto otázku je NIE, dready nie sú výsadou iba jednej špecifickej skupiny, majú ich ľudia z rôznych kútov sveta, rôznych farieb a vyznaní a história dredov nezačína je v černošskej komunite.

°° Prečo sa dredov zbaviť?

Nielen tlak okolia je u ľudí rozhodujúcim faktorom pri zbavení sa dredov. Príčin môže byť niekoľko: od problémov s vlasvoou pokožkou, rednutím vlasov alebo chcete jednoducho znova cítiť "vietor vo vlasoch". Po rokoch sú dredy ťažké a to môže mať za následok problémy s bolesťami hlavy a krku. Nezabúdajme, že tak, ako prirodzene vypadávajú nezadredené vlasy, vypadávajú aj vlasy, ktoré zadredené sú. Kým z nezadredených vlasov jednotlivé vlásky nachádzame po dome a stekajú nám do odtoku, v dredoch uvoľnené (mŕtve) vlasy zostávajú. Účes sa tak časom môže stať veľmi ťažkým.
V tomto prípade pripomínam, že ak si dredy chcete nechcete úplne stríhať, môžete si ich (nechať) skrátiť a tým veľmi redukovať záťaž, ktorú spôsobujú na krk.

°° Ako sa zbaviť dredov?

Kedysi koloval mýtus, že keď vás dready omrzia, musíte ich ostrihať. To ale nie je tak úplne pravda. Môžete ich samozrejme ostrihať, nie je však to nutné. Tak, ako sa zachlpili, mali by ísť aj rozchlpiť - a zručný dreadmeker by to mal zvládnuť :)

Najčastejšie sa pre rozdredenie používa výraz "rozčesať".
Samozrejme, nie je to jednoduchý a rýchly proces a ak nechcete podstupovať dlhé hodiny a následné reparovanie vlasov pod rukami dreadmakera, kamaráta alebo rodinného príslušníka, je jednoducho najlepším spôsobom dredy ostrihať.
Povieme si teda o oboch spôsoboch ako dredy odstrániť.

° Ako si ostrihať dredy

Dredy je najlepšie najskôr nechať odrásť aspoň 2 cm - tak sa budú strihať jednoduchšie. Strihajte ich po jednom - v mieste, kde končí zadredená časť a začínajú vyrastené vlasy. Ako môžete vidieť na fotke nižšie, v tomto prípade sa zákazník veľmi nestaral o dredy a zanedbal hĺbkové čistenie. Tak sa v dredoch usadila špina. Táto špina dokáže niekedy dredy zvnútra úplne zničiť. Rozčesávanie by skutočne bola iba strata času, lebo všetky vlasy by aj tak vypadali.

Po odstrihnutí každého dredu odporúčam vlasy ostrihať mašinkou úplne na krátko. Keďže na kratučké vlasy nebudete potrebovať žiadne stylingové prípravky, ktoré by ju zaťažovali, pokožka sa nadýchne a bude mať čas na regeneráciu.

Pre mnohých je to radikálna zmena, vaša vlasová pokožka sa vám ale rozhodne poďakuje.

° Ako si rozčesať dredy

Keď začnete vážne premýšľať nad rozčesaním dreadov, vlasy si predtým dlhší čas nedorábajte. Čím strapatejšie budú a čím viacej sa z nich budú vlásky vyťahovať, tým jednoduchšia a menej náročná práca vás bude čakať. Treba ale povedať, že to pomôže iba do určitej miery a stále musíte byť pripravení na hodiny strávené rozčesávaním.

Dredy je fajn najskôr niekoľkokrát umyť. Pokojne aj 2-3 krát do týždňa - s kvalitným šampónom a kondicionérom. Ak máte pocit, že sa vám vlasy budú lepšie rozčesávať vtedy, keď ich budete mať mokré, myslite na to, že práve za mokra sú náchylnejšie na poškodenie. Radšej počkajte, dokedy poriadne uschnú.

Znova opakujem, že vlasy, ktoré z nezadredených vlasov prirodzene vypadávajú, sú v našom prípade všetky stále v dreadoch. Je preto zbytočné strácať čas nad rozčesávaním vlasov, ktoré sú už mŕtve a po rozčesaní vám tak či tak vypadnú. Najväčšie množstvo takto vypadnutých dredov je v ich spodnej časti.

Dreadom, ktoré majú do štyroch rokov stačí odstrihnúť tak 5 cm, u starších dreadov to bude väčší kus. Ku príkladu, ak máte vlasy zadredené 1o a viac rokov, hneď na začiatku strihámeť z každého dredu 2o - 3o cm. Áno, viem, že to musí byť pre niektorých ľudí náročné (psychicky), myslite však na to, že sú to mŕtve vlasy a je úplne zbytočné ich rozčesávať. Aj pri zvyšku vlasov musíte rátať s tým, že ich vypadne veľké množstvo.

Medzi pomôcky, ktoré vám rozhodne pomôžu s rozčesávaním, patrí kondicionér, nožnice, kovový hrebeň s hustými zúbkami, kvalitný šampón na poškodené vlasy, minimálne dve masky na vlasy a kopec času.

Jednotlivé dready je treba rozčesávať odspodu po maličkých kúskoch a postupne sa posúvať hore. Najlepší hrebeň ktorý sa mi osvedčil, bol celokovový. Okrem neho je výbornou pomôckou aj "ihlica" alebo tiež opačná strana niektorých hrebeňov, ktorá pôvodne slúži na precízne delenie pramienkov vlasov (napríklad pri dredení alebo aj pri svadobných alebo iných účesov). Ňou postupujete od spodnej časti pomaly nahor. A áno, je to veľmi prácne. Na druhú stranu je to najšetrnejší spôsob, ako dredy rozpliesť.

Všetky pomôcky by mali byť z pevného kovu. Na plastovom hrebienku sa už do pár minút vylámu zúbky a môžete ho vyhodiť.

Malá nápoveda:
Keby by ste náhodou nevedeli nájsť vhodný hrebeň, menší hrebienok kúpite v Lekárni. Je to taký, ktorým sa vyčesávajú z vlasov vši. Pokiaľ sa nehanbíte kupovať pomôcku určenú na tento účel, naozaj ho odporúčam. Hrebeň, ktorý je pevný, ale má zúbky troška ďalej od seba, môžete kúpiť aj v chovateľských potrebách. Vždy je ale lepší taký, ktorý má jednotlivé zúbky čo najbližšie.

Pri rozčesávaní si dajte na ramená starý uterák alebo posteľnú plachtu - vlasov bude všade veľa. Neponáhľajte sa, čím rýchlejšie a "drsnejšie" budete vlasy vyčesávať, tým viac vám ich vypadne.

Niekoľkokrát sme rozčesávali dredy s olejom. Áno, vlasy sa šmýkajú z rúk, zároveň sa však lepšie rozchlpujú, takže ak by ste to chceli skúsiť, olej vlasy nepoškodí. A pokojne môžete použiť aj obyčajný kuchynský slnečnicový olej.

Pripomínam, že rozčesávanie dredov je veľmi, veľmi časovo náročné a pokiaľ je to možné, neplánujte si nič aspoň na dva dni vopred. Nedá sa odhadnúť, koľko hodín vám to zaberie, preto sa dobre pripravte. Pri tejto činnosti vám naozaj odporúčam, aby ste sa poohliadli po niekom, kto by vám s tým buď pomohol (kľudne aj viacero ľudí), alebo sa o to úplne postaral.

Z môjho pohľadu je najlepšie, aby ste si vyhradili deň s pár kamošmi, pripravili si niečo dobré pod zub. Pomôže tiež pohodlná stolička/kreslo/vankúš na sedenie. Zabezpečte si vopred všetky spomenuté pomôcky, predovšetkým už spomenutý kvalitný hrebeň, nejaký seriál/filmy a pustite sa do práce spolu s vašimi priateľmi, ktorí by sa mohli pri vašich dreadoch striedať. Čas rýchlejšie letí a budete mať aspoň ľudí okolo seba.

°° Ako dať do poriadku vlasy po dredoch

Najskôr treba povedať, že nie všetky vlasy sú dredami poškodené. Ak ich veľmi nenamáhate (neprimerane častým umývaním, nevhodnými šampónmi, nepravidelnou dorábkou alebo farbením chemickými farbami a odfarbovaním, nevhodnými účesmi), vlasy sú v drede chránené. Nie sú tak veľmi vystavované vonkajšiemu prostrediu a tak sú ľudia často prekvapení tým, ako dobre po rozdredení a starostlivosti vyzerajú.

Vlasy nie je ťažké dostať do stavu čo najbližšie podobnému tomu, ako vyzerali pred zadredením.

Po úplnom rozdredení sa pomaly a opatrne rozčešú jemnejším hrebeňom, najlepšie kefou. Nebojte sa toho, ako vyzerajú. Chemlón, vata, ovčie rúno - toto všetko vlasy môžu pripomínať, ale nemajte obavy, pri starostlivosti aká je potrebná, takto nebudú vyzerať dlho.

Na rozčesané vlasy je najlepšie zadovážiť si šampón na zničené vlasy a kondicionér na suché vlasy. Tento typ kondicionéra je vhodný práve pre to, že jeho zloženie pomáha vlasom rýchlejšie sa zregenerovať a neodoberá pokožke hlavy prirodzený maz, ktorý potrebujú na regeneráciu.
Po správnosti sa kondicionér používa tak, že sa nanesie na mokré vlasy, do ktorých sa votrie, nechá sa pôsobiť 1-2 minúty a zmyje sa. Tento postup pri čerstvo rozdredených vlasoch určite dodržte.

Poces opakujte minimálne 2x po sebe za jedno umytie (šampón aj kondicionér). Keď pri sušení vlasy balíte do uteráka, je nutné narábať s nimi opatrne. Sú citlivé a nechceme, aby vlasov vypadlo ešte viac, ako je nutné. Vlasy v uteráku nešúchame, prebytočnú vodu z nich vystláčame. Tento proces by nemal trvať dlhšie ako pár minút. S ohľadom na to, v akom sú vlasy stave ich buď ešte mokré uložíme rukami alebo ich s citom rozčešeme kefou.

Na ešte vlhké vlasy nanesieme masku na vlasy. Masku vyberajte starostlivo - najvhodnejšia je taká, ktorá je určená na zničené vlasy. Nechajte ju pôsobiť podľa návodu na obale a zmyte.

Po maske vlasy s citom presušte uterákom a nechajte voľne uschnúť.

°° Prvé týždne po rozdredení

Prvé 2-3 mesiace odporúčam vlasy nesušiť fénom, nežehliť, neodfarbovať ani nefarbiť. Pokiaľ budete cítiť neprekonateľnú chuť nafarbiť si vlasy, nepoužívajte farby so zosvetľovačom, ale prírodné farby - napríklad hennu (krémovú, nie "hlinovú", pretože tá vysušuje vlasy).

Vlasom pomôžete zotaviť sa aj tak, že si budete masírovať pokožku hlavy olejmi. Zbytky ojela na rukách votrite do celých dĺžok vlasov. Túto olejovú kúru si pokojne nechajte na hlave aj niekoľko hodín a potom zmyte šampónom na poškodené vlasy. Nemusíte mať strach, že vaše vlasy budú po týchto procedúrach nejako zničené. Všetko, čo plánujete s vlasmi robiť, si naštudujte, poprípade sa opýtajte niekoho, kto sa vlasom lepšie rozumie.

Zbytočne ich nezaťažujte, nesťahujte natesno do gumičky. Po nejakom čase sami uvidíte, kedy môžete trocha "pritvrdiť". Boli by ste prekvapení, ale už približne po týždni si nikto ani nevšimne, že boli vlasy zadredené. To však neznamená, že ich máte začať žehliť, kulmovať odfarbovať a tak ďalej.

Buďte trpezliví a vlasom zbytočne neubližujte. Najdôležitejšími ingredienciami sú totiž práve čas a adekvátna starostlivosť.

°° Pár slov na záver

Aj keď je tento článok viac o negatívnej odozve na dredy, musím povedať, že osobne som sa (zatiaľ) stretla iba s niekoľkými situáciami v živote, nad ktorými som "musela" prekrúcať očami. Je to samozrejme hlavne tým, akými ľuďmi sa obklopujem. A okrem toho, posledné roky, kedy pracujem z domu, je mi už úplne jedno, čo si myslia jednoduchí ľudia, ktorí ma ani nepoznajú.

Tak, ako pri všetkých zmenách zovňajšku, aj pri dredoch je lepšie na začiatok zvážiť všetky pre a proti. Ak budete sedieť pol dňa u dreadmakera, ktorý vám spraví dready a po mesiaci sa k nemu vrátite s tým, že už dredy nechcete, bude vás to stáť veľa času, bolesti a v mnohých prípadoch aj peňazí.

Všetky kroky, ktoré sa chystáte podstúpiť, si najskôr dobre premyslite. Ak si nie ste istí, pýtajte sa. Ak nemáte k potrebné znalosti a skúsenosti, radšej sa zverte do rúk niekomu, kto vlasom rozumie.

Tak či tak, každý by sa mal sám rozhodnúť, akú účes bude nosiť. Ak by ste si dredy radi nechali vytvoriť, opraviť, skrátiť alebo aj predĺžiť, budem rada, keď sa zveríte do mojich rúk. Všetko vám vysvetlím a verím, že splním aj vaše predstavy tak, ako som ich splnila už mnohým ľuďom. Základ toho, čo potrebujete vedieť nájdete v článku DREDY - Informácie o službe.

Premýšľate nad dredami? Napíšte mi, budete spokojní :)

Ahojte💚